Veckans SA-elev

 

Namn: Nora Enerstedt

Kommer från: Åsele

Ålder: 17, fyller 18 den 30 maj 

Klass: SA18

Favoritämne?: Historia & Engelska

Varför valde du att gå samhälls?: Anledningen till att jag valde att gå samhällsvetenskapliga linjen var för att jag hade många kopplingar till programmet. Många i min släkt innan mig hade valt samhälls och talade gott om det. Det är även en bred linje, vilket är positivt eftersom jag inte visste vad jag ville bli i framtiden. Sen innehåller programmet även många av de ämnen som jag tycker om och tycker är intressanta som tex. historia, samhällskunskap, sociologi osv. 

Bästa med samhälls?: Det bästa med linjen skulle jag säga är både lärarna och klasskompisarna. Lärarna är duktiga på det dom gör och lätta att kommunicera med. Det är alltid en bra stämning i klassen och man får sig alltid sig ett gott skratt även under de jobbiga dagarna. 

Fritidsintressen?: Jag umgås mycket med vänner, jag kör även epa, skoter, fyrhjuling och cross. Annat stort intresse är fotboll, vilket jag själv har spelat länge men även är tränare för ett barnlag. 

Planer för framtiden?: Börja jobba efter studenten, resa lite och senare plugga vidare till det jag då bestämmer mig för att bli. 

Drömyrken?: Mina drömyrken just nu skulle nog vara antingen polis eller lärare men sedan liten har jag alltid drömt om att bli veterinär eller frisör. 

 

 

Namn: Elin Nejne

Från: Åsele

Ålder: 16

Går i: SA1

Jag valde samhällsprogrammet eftersom det är en bred utbildning och jag älskar de samhällsinriktade ämnena.

Jag kommer kunna gå nästan vilken högskola jag vill sedan och det känns bra eftersom mina mål  ju kan ändras. Sånt vet man ju aldrig säkert i förväg, men i dagsläget är mina drömyrken polis och förskollärare.

Efter studenten vill jag fara ut och resa, speciellt till Italien eftersom att det var dit min bortgångna mamma ville åka.

På fritiden drillar jag och har två egna grupper som jag är ledare för.

Snabba fakta om mig:

Älskar choklad

Rosa är min favoritfärg (syns på bilden t ex)

Prioriterar min familj

Väldigt driven i feminism

Vem är du?

Luke Innerd

Hur gammal är du?

16

Varifrån kommer du?

England

Var bor du?

Vilhelmina

Har du några syskon?

En storebror

Vad har du för intressen?

Att kolla på fotboll och lyssna på musik.

Varför valde du samhälls?

Jag visste inte vad jag ville bli och jag vill ha möjligheten att plugga vidare.

Veckans SA-elev

Namn: Sofie Karlsson

Ålder: Snart 16

Kommer från: Lavsjön utanför Dorotea

Går i: SA1

Sofie har varierande fritidsintressen allt  ifrån att vara med vänner och umgås med hunden till att köra moped, lyssna på musik, se på serier, plugga och sova.

Hon valde samhällsprogrammet för att hon senare vill plugga vidare till polis. Samhällsprogrammet har alla de kurser som senare behövs för att söka till Polishögskolan utan att komplettera med extrakurser.

Sofie trivs på Malgomajskolan och känner att hon har valt rätt program.  Så här säger hon om framtiden:

-När jag har fyllt 18 vill jag göra lumpen. Sedan ska jag börja på Polishögskolan. Jag ska även någon gång under den tiden utbilda mig till brandman. Och så vill jag resa mycket: Sydkorea, Ryssland, Syrien, USA, Afghanistan, Tyskland.

Drömyrken: Militärpolis (hundförare) och brandman.  För att hon vill hjälpa andra.

Fem snabba som Sofie gillar:

 • Lumpen
 • Schäfrar
 • Raggarbilar (särskilt Chevrolet Camara)
 • Natur
 • Åka flygplan

Favoritämnen: Naturkunskap, Matte och Idrott

Skulle du rekommendera samhällsprogrammet till någon som ska söka gymnasiet?

-Ja, för det är ett brett och bra program. Du kan bli i princip vad som helst om du gått samhälls.

Anser du att det är mycket plugg?

-Det är hyfsat mycket. Än så länge är det ganska lagom. Tror däremot att det kommer bli mer när vi kommer längre in i utbildningen.

Veckans SA-alumn

Namn: Beatrice Andersson

Ålder: 20 (snart 21)

Gick ut samhälls år: 2015

Grundskola: Hemberget, Volgsjö

IMG_1650

När jag tänker tillbaka på mina tre år i samhälls så fylls jag av en varm och väldig hemtrevlig känsla. Gymnasiet är en tid som handlar om så mycket mer än bara plugg, man får för första gången prova sina vingar, man får en helt ny förståelse i vad ’eget ansvar’ är, på gott och ont, man får vänner och minnen för livet och man växer som person så mycket mer än vad man själv tror.

Malgomajskolan och samhällsprogramet var perfekt för mig, det är en liten skola med ett väldigt stort hjärta så även om allt känns överväldigande ibland så har man både klasskamrater och lärare som hjälper en igenom det. En annan sak som jag tycker är väldigt bra med Malgomaj är alla möjligheter att göra olika saker. Under min tid så fick jag möjligheten att åka till Tyskland, starta ett eget UF företag och planera två studentbaler vilket inte bara har gett mig väldigt bra erfarenheter utan också underbara minnen.

Det starkaste minnet, eller ja minnen, jag har från min gymnasietid är definitivt min gamla klass. Alla lektioner vi hade, skratten som aldrig tycktes ta slut, vår resa till Ö-vik och såklart alla våra fikastunder. Det var bokstavligt talat Goa Tider.

Sedan jag gick ut gymnasiet har jag gjort en hel del, jag for till Norge och jobbade där några månader, jag har varit ute och rest, jobbat som säsongare på ett skidhotell, rest lite till och nu i skrivande stund så jobbar jag som Au Pair hos en familj i USA.

Även fast jag valde att inte plugga vidare på en gång så har samhälls hjälpt mig. Alla religion-, historia-, engelska- och samhällslektioner har gett mig kunskapen att kunna hålla intressanta och lärorika konversationer med folk från alla möjliga länder och det faktum att jag läste engelska 7 kom definitivt till nyttja nu med facit i hand.

Mitt råd till dig som funderar på eller ska börja samhälls är att häng med på lektionerna! Jag själv har aldrig varit sådär jätteduktig på att plugga och lägga upp mina studier smart men om man hänger med på lektionerna och tar vara på lektionstiden så får du så mycket tillbaka. Och för att inte glömma det viktigaste, ta vara på din tid i gymnasiet, den kommer vara över fortare än vad du kan tro.

Tre snabba fakta om mig:

 1. Jag är extremt rolig
 2. Jag tycker nog om Harry Potter lite för mycket
 3. Min familj är det jag värderar absolut högst

Veckans SA-alumn

Namn: Petra Persson

Ålder: 27 år

Gick ut Samhälls år: 2008

Grundskola: Åsele Centralskola

img_7683

Samhällsprogrammet förberedde mig väl för vidare studier på universitet i Sverige och utlandet. Skolan är liten vilket gjorde att jag som elev upplevde att jag fick mycket tid med lärare. Just samhällsprogrammet erbjöd en för mig perfekt kombination av mina favoritämnen samhällskunskap, historia, tyska, svenska och engelska.

Jag var väldigt aktiv i elevrådet och fick därigenom vänner för livet. Tack vare mitt engagemang fick jag resa genom Sverige och lära mig mycket om ledarskap, organisation och hur man kan göra skillnad genom att engagera sig. Minns också med glädje vår otroligt inspirerande och utmanande lärare Erika Fredriksson (numera Danielsson) som gjorde tre år med samhällskunskap och internationella relationer till absoluta favoritkurser jag ville (och fortfarande vill) lära mer om!

Jag fick många viktiga verktyg för vidare studier på universitetet. Jag blev van att läsa mer avancerad litteratur, att föra min talan och att genom diskussion lära mig nya saker. Idag har jag nytta av samhällsprogrammet när jag planerar studie- och yrkesvägledning för yngre elever eftersom jag vet hur viktigt det är att känna till sin omvärld och människorna däri för att ta sig fram på ett bra sätt.

Idag är jag  språkvetare i engelska och studie- och yrkesvägledare. Arbetar med att starta upp en internationell engelsk skola i Stockholm där studie- och yrkesvägledning är en del i alla elevers vardag redan från årskurs 4.

Några goda råd till den som funderar på att eventuellt söka samhälls:

– Ta chansen och läs så mycket språk du kan

– Kom ihåg att det är ett studieförberedande program, du bör vara intresserad av att studera vidare efter studenten.

– Välj samhällsprogrammet för att du är intresserad av samhällsfrågor, inte för att det är ett ”brett” program.

Tre snabba fakta om Petra

 1. Har läst 7 år på universitetet efter studenten
 2. Älskar Storbritannien
 3. Läser mellan 4 och 10 dagstidningar från hela världen varje dag

Namn: Mimmi Sjöberg
Ålder: 19 år (Fyller 20 i sommar)
Gick ut samhälls: 2015
Grundskola: Nästansjö skola

uiug

Samhällsprogrammet på Malgomajskolan gav mig möjligheten att prova på olika saker men samtidigt förbereda mig inför framtiden. Jag tror inte man förstår vad ”högskoleförberedande program” egentligen betyder förrän efteråt. Så upplever jag det i alla fall, och ni hör säkert era lärare säga: ”Det här är bra att kunna om ni ska läsa vidare, så här kommer det se ut på universitetet och det här kommer lärarna på universitetet ställa krav på. När jag gick gymnasiet och hörde en lärare säga så tänkte jag att jag aldrig skulle klara av att gå på universitet eftersom det kändes som att det skulle vara ett för stort steg att ta. Men sanningen är, även fast det är lite jobbigt att erkänna, så hade lärarna rätt. Det är högre krav på oss nu på universitetet och de kräver att vi skriver på ett visst sätt. MEN, med hjälp av samhällsprogrammet så blev jag i alla fall förberedd och tycker inte alls att det är ett för stort kliv. Jag fick kunskaper om hur man ska skriva vetenskapligt och eftersom jag började studera direkt efter gymnasiet är mina ”pluggrutiner” kvar så det är ganska lugnt.

Det finns många roliga minnen under min gymnasietid. Två speciella saker är dels att få driva ett UF-företag där jag och tre andra startade ett marknadsföringsföretag. Vi åkte runt i större städer i Sverige och marknadsförde Vilhelmina kommun och dess företag. Det var en väldigt rolig uppgift att få göra något som är ”på riktigt” och något som kan påverka. Entreprenörskap och marknadsföring är något som jag alltid har haft ett intresse för och det är nog därför jag hamnade där jag är idag.

Ett annat roligt minne jag har är från en fantastisk språkresa som jag mer än gärna skulle kunna göra om tusen gånger om jag fick. Vi som läste spanska steg 5 fick alltså möjlighet att åka till Salamanca där vi i en vecka fick gå i en spansk skola, ta siesta, äta spansk mat, lära oss om den spanska kulturen, bo hos en spansk mamma och såklart PRATA SPANSKA! Jag tror jag aldrig någonsin varit så nervös inför en resa som jag var då men när vi väl var på plats så var det ju lugnt. Vi kunde så mycket mer än vad vi trodde och vi kunde både förstå och göra oss förstådda.

Idag studerar jag Informations och PR- programmet på Mittuniversitetet i Sundsvall. Det är en väldigt rolig utbildning där jag läser lite olika typer av kurser. Det är allt ifrån kommunikativt ledarskap, marknadskommunikation och projektledning. Och mycket av de jag har läst på gymnasiet så som svenskans historia, rollfördelning i en grupp och även mitt egna gymnasiearbete har varit till stor hjälp i plugget idag. Min huvudfråga i mitt gymnasiearbete var hur tjejer respektive killar ser på sin exponering i sociala medier och hur deras användning ser ut, vilket är ett väldigt aktuellt ämne och något som jag tycker är intressant.

För dig som funderar på att söka till samhällsprogrammet har jag tre goda råd: Använd tiden på skolan och följ med på lektionerna, se inte allt som jobbigt plugg utan en möjlighet att lära, ta vara på din gymnasietid och ha roligt.

Tre fakta om mig själv:

 • Jag älskar morotskaka
 • Jag har lätt att skratta
 • Jag vill starta och driva en event- och PR byrå i framtiden.

Namn: Julia Bölander12006119_966970293367359_4136357842961235446_n (1)
Klass: SA2
Ålder: 18 år
Från: Hoting
Grundskola: Centralskolan, Hoting

 

5 snabba om Julia Bölander

 1. En god vän som alltid finns till hands.
 2. Har ett otroligt fint namn (likt mitt)
 3. Har nära till skratt
 4. Kreativ och spontan
 5. Förtjust i mat i mängder och gärna lite sött på detta.

Jag ser Julia parkera med sin mini-Renault på skolparkeringen så jag bestämmer mig för att möta henne när hon kommer gående i korridoren. Jag ber att få ställa några frågor till henne som hon faktiskt ska få svara alldeles själv på.

Så Julia, hur mår du under omständigheterna? Jag menar, torsdagar är vår längsta skoldag.

Ja, man är en sliten krigare, det tär på krafterna att läsa böcker och plugga, vet du. Nädå, det är väl helt okej med mig! Torsdagar är kanske ingenting jag hurrar över direkt, men jag går ju skola för min egen skull så…

Trivs du här på Malgomajskolan?

Ja det gör jag. Det är en lagom stor skola där alla i princip vet vilka alla är och man känner en viss trygghet med att skolan inte är så stor.

Ser du skolan som en frihet inför det kommande vuxenlivet eller försöker du bara ta dig igenom skoldagarna utan att explodera?

Det är lite både och. Jag valde samhällsprogrammet för att jag sedan ska få det enklare att kunna välja och vraka bland det jag skulle vilja arbeta med i framtiden. Eftersom samhällslinjen är väldigt bred så kan man kan i princip bli vad man vill, men vägen dit är banne mej inte enkel måste jag säga. Det kan vara tufft ibland med så innerligt mycket plugg, men på något sätt tar man sig igenom det också.

Vad är det bästa respektive det sämsta med just det programmet som du går?

Det bästa med programmet är att på inriktningen jag går, alltså beteendevetskap, så får vi läsa psykologi, sociologi och kommunikation som jag tycker är tre intressanta ämnen. Det sämsta är att vi inte får någon längre praktik. Man blir så trött i huvudet av att bara sitta rakt upp och ned och arbeta teoretiskt dagar ut och dagar in.

Känner du att du har valt rätt linje?

Egentligen så ville jag främst gå bygglinjen, men eftersom den linjen inte fanns här i Vilhelmina och jag ville inte studera på gymnasiet i min hemkommun (Strömsund) så blev det att jag valde samhällsprogrammet. Jag kunde ha valt att studera på en annan ort också, men mina föräldrar tillät inte det och därför blev det denna linje i Vilhelmina, som ligger nära min hemort. Men jag känner nog att jag inte är byggd för att sitta och läsa och studera 24/7, jag vill gärna kombinera med praktiska övningar.

Har du några framtidsplaner?

Nja, jag vet inte riktigt vad jag vill arbeta med. Socionom eller psykolog verkar ganska roligt. Annars tar jag dagen som den kommer.

Slutligen – lista upp några punkter på saker du tycker om eller saker du ser framemot, behöver inte vara skolrelaterat utan nu vill vi veta lite mer om dig.

 • Jag ser fram emot att bilda familj senare i livet. Skaffa en egen bostad tillsammans med min partner o.s.v.
 • Jag gillar att resa och hitta på äventyr. Så mina framtida resor ser jag fram emot!
 • Att sova är typ det härligaste som finns.
 • Musik är något som ligger mig nära om hjärtat. Lyssnar på musik VARJE dag.
 • Jag är en djurmänniska. Älskar djur.

Intervju: Julia Salomonsson


Namn: Julia Salomonsson
Ålder: 18 år
Klass: SA2
Grundskola: Åsele

 julia s

Varför valde du just Samhälls?
Jag gick teknik tidigare, men det gick inte så bra och jag kände att jag inte riktigt hade nog med koll på vad jag skulle göra sedan, så efter första året valde jag att börja om med Samhälls 1. Anledningen till att jag valde just samhälls var för att det var en bred linje och jag behövde inte veta vad jag skulle bli. Så pressen släppte lite och jag får en bra grund för att kunna plugga vidare sedan.

Vad tycker och tänker du om Samhälls? Har du något favoritämne?
Haha, ja det är ju en plugglinje så jag vet ju vad jag gett mig in på. Nä, men mina kompisar i klassen gör väldligt mycket. Svåra uppgifter, mycket plugg, ja, vi hjälps åt.
Mitt favoritämne måste vara musiken som jag har som individuellt val. Det sticker av från pluggandet och jag älskar musik. Men annars så är det nog psykologin eftersom det är ett helt nytt ämne, så då blir det automatiskt intressant.

Vad har du för förhoppningar/planer om framtiden?
Inga förhoppningar, bara planer. Önskar att jag kommer ha orken och glöden till att plugga länge och få ett bra och roligt jobb som jag nästan längtar till när jag vaknar på morgonen. Och jag vill så klart tjäna mycket pengar.

Beskriv samhällsprogrammet
Mycket plugg och tuffast i tvåan. Bred linje vilket ger en bra grund. Har man valt linjen så är det bara att kämpa på och det tycker jag är de enda rätta!

Vad har du att säga till dem som funderar på att välja samhällsprogrammet?
Att man i princip har tre år till på sig att fundera ut vad man ska göra i framtiden! Man behöver inte veta, man kan gå samhälls och känna att urvalet är brett och bra när man väl står där och ska välja väg i livet. Det tycker jag är det bästa.

3 snabba om Julia.
Klassens egen BMW-raggare och körkortet är käraste ägodelen
Har nära till skratt.
Gillar att ha ett 4-pack energidryck till hands.

Intervju: Jonna Svensson


Namn: Josefin Ulriksson
Ålder: 19 år (20 i februari)
Gick ut samhälls år: 2015
Grundskola: Volgsjö och Hembergsskolan

dsc_0725_55cb2afd2a6b22b7e74e2181 (2)

För mig innebar samhälls på Malgomajskolan en chans att testa mina vingar, lära mig saker och samtidigt ha sjukt roligt. De tre åren på gymnasiet bara sprang förbi och även om det ibland var mycket plugg så är det helt klart värt det.

Mina kanske starkaste minnen är såklart när jag och mina UF-kollegor lyckades knipa en plats till SM på UF-mässan, samt gymnasiearbetet som trots att det var kämpigt också var väldigt roligt. För att inte tala om alla skratt med en fantastisk klass!

Något jag verkligen älskar med samhälls på Malgomajskolan är att det erbjuds utlandsresor till dem som läser språk, för mig innebar det en tur till Tyskland vilket var jätteroligt. Det är en väldigt bra morot till att läsa språk när man sedan får chansen att faktiskt prova hur mycket man kan i landet där språket talas.

Idag bor jag i Sundsvall och pluggar till journalist på Mittuniversitetet. Vill man bli journalist behöver man förstås veta massor (typ allt?) om samhället och hur allt funkar, och där har samhälls verkligen gett mig allt jag behöver. Allt plugg kommer verkligen till nytta nu!

Det råd jag skulle ge till någon som vill välja samhälls är att verkligen hänga med på lektionerna, för det underlättar så mycket när man sen ska sätta sig och plugga själv.

Tre snabba om mig:

– Jag älskar Harry Potter lite för mycket, vilket min tatuering skvallrar om…
– Om jag kunde skulle jag leva på enbart choklad, så gott!
– Min dröm är att bli sportjournalist.


Namn: Sanna Elebro
Ålder: 19 år (20 år i Maj)
Gick ut samhälls år: 2015
Grundskola: Saxnäs skola

 sanna

Vad har samhälls på Malgomaj betytt för dig?
Allt, nä men väldigt mycket. Det känns som att jag utvecklades mycket som person under min tid på samhälls. Jag lärde känna massa nytt trevligt folk och hade den bästa klassen man kunnat önska sig! Malgomajskolan har även betytt mycket för mitt musikintresse, jag var osäker på om jag skulle gå estet eller samhälls, men jag har aldrig ångrat mitt val, eftersom jag ändå fick möjligheten att musicera mycket. Skolan ordnade ett musikrum första året när man inte kunde välja musik som individuellt val och de andra två åren hade jag musik som individuella.

Har du något speciellt minne från gymnasietiden?
När jag tänker tillbaka så har jag väldigt många bra minnen från gymnasietiden. Till exempel alla Öppen Scen-framträdanden och klassens brutala jul- och påskfika (knytkalas med 17 pers, är typ mätt fortfarande). Jag fick även åka till Tyskland två gånger, vilket var väldigt roligt eftersom jag fick se att jag faktiskt kunde göra mig förstådd på tyska. Att fara till Stockholm och vara med i ungdomens riksdag var också en höjdpunkt. Ett mindre roligt minnen från gymnasietiden är då jag fick virus på datorn och mitt gymnasiearbete försvann några dagar innan det skulle redovisas, men i gråtande panik ringde jag till en datakunnig kompis och otroligt nog så lyckades han till slut fixa tillbaka det krypterade gymnasiearbetet. När jag ändå är inne på minnen om dataproblem så börjar jag tänka på när jag öppnade en Lokaflaska och det sprutade vatten över hela tangentbordet under nationella provet i svenska.

Vad har du haft för nytta av samhälls sedan du gick ut?
Eftersom jag valde att plugga vidare känner jag att jag har haft stor nytta av att jag gick samhälls. Det underlättar till exempel att veta hur man bygger upp olika slags texter. När jag skulle skriva min första rapport på universitetet så kände jag att det var skönt att redan innan ha koll på hur upplägget skulle vara och det kändes som att man var bekant med att skriva vetenskapligt.

Vad gör du idag?
Jag pluggar till grundskollärare åk 4-6 vid Umeå universitet.

Har du några goda råd till den som funderar på att eventuellt söka samhälls?
Man får räkna med att det är mycket plugg, men jag skulle säga att det nästan var mest plugg första året. Om man funderar på att plugga vidare efter gymnasiet eller inte riktigt känner för något av yrkesprogrammen, så skulle jag starkt rekommendera samhälls. Om man gillar att diskutera och analysera mycket, om allt mellan himmel och jord, så är det definitivt rätt program. Samhällsprogrammet kommer bidra till många mer eller mindre intressanta diskussioner. Det blev i alla fall mycket diskuterande i SABE12.

Tre snabba fakta om dig själv:

 • Älskar att köra skoter
 • Älskar att sjunga och spela gitarr
 • Tycker att Scorpions är ett riktigt grymt band! (såg dom live för ett tag sedan)

Namn: Jessika Hultman
Ålder: 19 år
Gick ut samhälls år: 2015
Grundskola: Volgsjö & Hembergsskolan

IMG-20151212-WA0013

För mig så har Malgomajskolan och samhällsprogrammet inneburit en möjlighet att göra det jag älskar: lära mig nya saker, träffa nya människor och ha väldigt roligt under tiden.

Mina tre gymnasieår jag ser tillbaka på enbart med glädje. Än fast det stundvis kan upplevas som att det är mycket skolarbete, så väger allt det roliga som man samtidigt får vara med om mycket tyngre. Jag tänker tillbaka på minnen såsom julfika, påskfika och sommarfika. Intressanta presentationer, livliga diskussioner, aha-upplevelser och oräkneliga skrattattacker.

Just nu så bor och jobbar jag i Spanien, något som mina studier hjälpt mig mycket med. Förutom en möjlighet att lära mig spanska och åka på en språkresa till Salamanca så har jag, i och med ämnen såsom historia, religion och samhällskunskap, fått kunskaper som jag dagligen använder när jag pratar med människor. Jag kan jämföra samhället och kulturen som vi har i Sverige med den som finns här och ha intressanta samtal med människor från andra delar av världen.

De råd jag vill ge till den som funderar på att söka till samhälls utöver ”välj samhälls!” är att du bör använda den tid du får på skolan att göra dina skolarbeten på ett effektivt sätt. Skjut inte upp saker, det blir bara värre.  Känns det någon gång som att det är mycket och jobbigt, ge inte upp, utan prioritera istället vad som är viktigast för stunden och fokusera på det.

Vill sedan avsluta med det viktigaste rådet av de alla: ta vara på din gymnasietid! Du förstår inte förrän efteråt hur bra, roligt och givande det faktiskt var. Det blir vad man gör det till, så se till att göra det bästa av det.

Tre snabba fakta om mig själv:

 1. Jag tycker inte om Coca-Cola
 2. Jag älskar att vara ute i naturen
 3. Jag verkar vara den enda på jorden som varken sett filmerna om Harry Potter, Sagan om ringen eller Star Wars.

Namn: Ilyass Abdi
Från: Vilhelmina
Grundskola: Hembergsskolan, Vilhelmina

Ilyas-bild

Vem är du? Jag är Ilyass the Man.

Varför valde du samhällsprogrammet? För att det är den enda linjen där man kan fördjupa sig i samhällsfrågor. Jag är intresserad av samhället och hur det fungerar. Jag gillar även språk och samhällskunskap. Det är mina grejer.

Hur är det att gå samhälls? Det är bra och lärorikt. Man lär sig mycket om allt.

Trivs du på programmet? Ja det är klart! Det finns snälla och trevliga lärare och snälla klasskamrater. Vi lär oss av varandra.

Är det mycket plugg? Ja, jag ska inte ljuga för er, det är mycket plugg. Men samtidigt beror det på vilken person man är. Vill man lära sig saker då kan man göra det.

Vilket är ditt favoritämne? Jag har inget specifikt favoritämne, jag tycker om alla ämnen.

Vad vill du göra efter gymnasiet? Fortsätta plugga på universitetet

Rekommenderar du andra att söka samhällsprogrammet? Ja det gör jag, jag rekommenderar alla att söka till samhälls. Speciellt de som tycker om att lära sig så mycket som möjligt och är ambitiösa.

5 snabba fakta om Ilyass:

 1. Han gillar att diskutera
 2. Han har alltid andra åsikter än vad andra har
 3. Han gillar sport, till exempel fotboll och basket
 4. Han är samhällskritisk
 5. Han har visioner om livet och samhället

Namn: Alva Haglund
Från: Dorotea
Grundskola: Strandenskolan, Dorotea

alvabild

Varför valde du samhällsprogrammet?
-Jag valde samhällsprogrammet eftersom att det kändes som ett fritt program. Jag har inte någon aning om vad jag vill göra i framtiden så då kändes samhälls bäst. Jag vill kunna ha den möjligheten och kunna känna den känslan att jag inte behöver veta vad jag vill göra i framtiden men ändå ha en så pass säker grund att jag bara kan vakna upp en morgon och tänka att, “hmm jag kanske ska utbilda mig till….”
Jag känner absolut ingen press eller nervositet inför framtiden, samhälls känns som en frihet.

Är det mycket plugg?
-När det kommer till plugg kan jag självklart säga att man har en hel del inlämningsuppgifter och prov ibland, men inte så att det inte går ihop. Vi har mycket håltimmar som man kan utnyttja uppgifter till, dom har varit och är väldigt värdefulla. Det är även mycket arbete på egen hand, så att planera sina studier har en stor betydelse med. Men om man jobbar effektivt på lektionerna är det inga problem.

Trivs du på programmet?
-Ja det gör jag verkligen! Hittills har jag trivts väldigt bra och jag tvekar inte att det kommer hålla sig kvar alla tre år. Alla lektioner och ämnen är intressanta och vi diskuterar och skriver mycket, vilket är jätteroligt enligt mig. Att argumentera och motivera är en stor del av programmet, så om har man har ett logiskt och kreativt tänkande, och är bra på att argumentera och motivera, klarar man sig långt. Självfallet rekommenderar jag programmet till alla som vill ha en säker framtid och bred utbildning, jag trivs hur bra som helst.

Kul att veta om Alva:
Hon älskar musik och skulle inte klara av en skoldag utan sina hörlurar.


Namn: Angelina Sachatorova
Från: Ukraina
Grundskola: Hembergsskolan, Vilhelmina

11107726_449326718559297_8841603263600450874_n

Angelina är 16 år gammal och går första året på Samhällsvetenskapsprogrammet. Programvalet var självklart för Angelina som valde det för att hon vill bli advokat. Hon tycker om att hjälpa och träffa nya människor, så då passade samhälls henne bäst.
På fritiden tycker hon om att vara med sina vänner, simma, läsa böcker, vara ute med sin bror och träna boxning. Hon bor i Vilhelmina men kommer ursprungligen från Ukraina, vilket har påverkat hennes tid i grundskolan en del.
– Det var ganska svårt för mig att klara grundskolan eftersom jag inte kunde språket så bra. När man inte förstår någonting så leder det till att man inte kan fortsätta med någon uppgift. Men jag har gjort det nu och nu har jag lätt att förstå uppgifterna som jag får.

Hittills trivs hon väldigt bra på programmet även fast hon inte har gått på programmet så länge, men de två månaderna hon har gått har känts bra och hon trivs. Hennes favoritämne är svenska eftersom att hon tycker att det är kul att lära sig språk och hon vill utveckla sitt ordförråd. Det har dock varit mycket att plugga och skriva men det har ändå känts bra och att hon är på rätt program som passar henne. När det kommer till plugg så säger Angelina att när man kollar på programmet så tror man först att det är mycket plugg och ett svårt program. Men hon tycker faktiskt att det inte stämmer helt.
-Ja det är mycket plugg och ibland orkar man inte med skolan. Men trots det så tycker jag att det är värt allt. Alla vill ha en bra framtid men man ska jobba hårt för att nå det. Det kommer att vara lätt för dig när du kommer in i själva programmet och förstår hur allt funkar.

Efter gymnasiet ska Angelina plugga vidare på universitetet och bli advokat. Hon rekommenderar verkligen andra att söka till samhällsvetenskapsprogrammet om man inte är helt säker på vad man vill jobba som. Även om man tycker om att vara med människor och lära sig om hur samhället fungerar så rekommenderar hon det.
-Det är faktisk inte bara plugg. Bara man gör allt i tid och planerar så att man inte lämnar in uppgiften och sen får man en annan uppgift, då blir det mycket. Men man hinner göra allt och har fritid också.

Kul att veta om Angelina:
Hon är social
Hon älskar godis
Hon tycker om sport och att resa

Text och bild: Alva Haglund


Namn: Jim Alfredsson
Från: Dorotea
Grundskola: Strandenskolan, Dorotea

JimA

Jim – den vetgirige glädjespridaren

Möt Jim Alfredsson, en före detta högstadieelev i Dorotea som nu går Samhällsvetenskaps- programmet i Vilhelmina. Han valde programmet för att det finns mycket ämnen som är intressanta och även för att få en bred utbildning.

Vi möter upp Jim i Te-­C för att intervjua honom, beställer en kopp kaffe och sätter oss ner i en av sofforna. Dimman ligger tät ute och stämningen är lugn. När vi frågar honom varför han valde samhällsprogrammet skrattar han till lite och säger:

-Tja varför inte? Programmet är som en enda stort teoretiskt ekosystem. Allt hänger ihop på ett eller annat vis. I historian finns det ju mycket kopplingar till engelskan under amerikanska revolutionen, samma princip med samhällskunskapen, att index och KPI även har med matematik att göra. Gräver man i det stora hela så upptäcker man att allt hänger ihop och är beroende av varandra på ett ganska logiskt sätt. På så sätt blir det enklare att plugga.

Jim tar en klunk ur sin kaffekopp. Vi frågar honom senare på vilket sätt han passar in på programmet han funderar en stund och säger:

-Tja, vad ska jag säga? Alla är vi ju olika men jag antar ju att genom varje samhällselev så finns det nog en slags röd tråd. Alla är vi som sagoböcker, vi bär på vår egen historia. I alla fall, jag har lätt för att lära mig nya saker inom de ämnen som finns på programmet. Att prata och integrera med andra människor tycker jag är väldigt roligt. Sist men inte minst så är det roligaste nog att få andra människor att skratta och ha det roligt, det är något jag lever för.

Kaffet är snart slut men inte dimman, den ligger tät. Vi passar på att fråga honom vilket ämne som han tycker är mest intressant. Han tycker att det är en enormt svår fråga:

-Alla ämnen har ju sin charm, och alla ämnen är som olika rum. Kunskapen man får är som nycklar och ju mer kunskap man har, desto fler rum inom det området kan man öppna. Tillslut upptäcker man att man att alla rum hör ihop till ett enda stort och oändligt hus. På så sätt behöver man inte nycklar till alla rum. Är man nog klurig hittar man lönndörrar och slipper läsa sig till nycklarna. Då har man ett himla försprång överallt, säger han.

Vi frågar honom vilken/vilka personer som han rekommenderar att söka till samhällsvetenskaps-programmet. Då svarar han:

-Jag har ju inte gått på programmet så länge, så jag kan ju inte uttala mig så mycket om vilka speciella egenskaper man ska ha. Men det jag rekommenderar är att man att man har en liten “tävlingsjävel” inom sig själv för att hålla uppe någon form av tempo i sina studier. Sedan ska man inte gräva ner sig allt för mycket inom ett specifikt ämne så det tar upp tid för andra ämnen. Håll en jämn nivå genom alla ämnen så har du ändå chans att lära dig mycket och förhoppningsvis få högt betyg. Det som också är viktigt är att man har en bra relation till svenska, man skriver väldigt mycket varje dag på samhällsvetenskapsprogrammet. Har man inte det, så kan det få problem senare i studierna. Men det absolut viktigaste är att man har roligt och känner att man har valt rätt och klarar av studierna.

3 snabba fakta om Jim:

 1. Jim är vänsterhänt,
 2. Han gillar att samarbeta med folk som är klipska och snabbtänkta.
 3. Gåtor, skämt och historier är något som han verkligen brinner för (och har en obesvarad kärlek till.)

Namn:  Beatrice Hansson
Ålder:  18 år
Från:  Vilhelmina
Grundskola:  Hembergsskolan, Vilhelmina

_DSC9130

Esteten som blev samhällsvetare

Efter att Bea hade gått klart högstadiet ville hon göra något annorlunda och då flyttade hon till Umeå, där hon började på estetiska programmet med inriktningen teater. Men vid slutet av samma år längtade Bea hem och ville flytta tillbaka. Efter första läsåret flyttade Bea tillbaka till Vilhelmina och tyckte att SA var det bästa programmet hon kunde välja.

– Under det andra året kändes det ibland ganska jobbigt med studierna, alltså mycket plugg, läsning och skrivning, vilket gjorde att jag tvekade på mitt val ibland, men nu i slutändan tycker jag att det är absolut värt det eftersom jag har fått så bred kunskap och samhällsvetenskapsprogrammet är ett så brett område så att jag kan välja och bli nästan vad jag vill.

– Jag har sagt redan till en del kompisar att det är en hel del plugg och ganska svårt men självklart vill jag rekommendera programmet till alla andra och speciellt dem som inte vet riktigt vad de ska plugga vidare till.

_DSC9120SV

Två bra saker med SA
1- många möjligheter för framtiden
2- väldigt många intressanta diskussioner, områden som man jobbar med är mycket intressanta och programmet som helhet är oerhört lärorikt.

Två mindre bra
1- ibland mycket plugg.
2- kommer inte på något mer som är mindre bra!

Beas tre speciella egenskaper
1- älskar katter.
2- vill resa mycket runt om i hela världen.
3- vill starta ett kattkafé i Frankrike.

Text: Ali Ramazanzade
Foto: Hannele Bång Malinen

_DSC9083

_DSC9097_DSC9014

 

Namn: Hannele Bång Malinen
Från: Vilhelmina
Grundskola: Strandskolan, Vilhelmina

12038019_1005046449525828_4960591186594367310_n

Vem är du?
Hannele Bång

Vilken klass går du i?
SABE13

Hur är det att gå samhällsvetenskapsprogrammet?
Det är ganska lugnt, man får göra mycket på egen hand så man kan jobba hemma på en del lektioner och kan man sköta det så är det inga problem. Vi diskuterar och skriver mycket, jag gillar ju att prata så därför passar det mig.

Favoritämne?
Entreprenörskap, vilket jag läste som individuellt val i tvåan. Vi drev CTA Immigration, vilket gick väldigt bra. Jag fick mycket kunskap inför framtiden och det hjälpte mig starta ett eget företag utanför skolan. Men svenska är ju också en stor favorit.

Mycket plugg?
Ja och nej, sköter man sig och är på lektionerna så behöver man inte plugga så mycket hemma, men tvåan är värst.

Vad gjorde ni i ert företag?
Vi föreläste om integration, migration och rasism. Vi åkte runt ganska mycket då vi föreläste, vår första föreläsning var bland annat i Skellefteå. Men det coolaste av allt var UF-mässan, där vi fick träffa andra ungdomar som drev företag. VI tävlade också och kom på tredje plats som årets tjänst.

Rekommenderar du samhälls?
Ja, det gör jag. Det har gett mig bred kunskap och själva beteendevetenskapen har fått mig att förstå mig själv bättre. Sedan får jag även en bred behörighet.

Kul att veta om dig.
Jag har mitt eget företag (Fjällfoto Hannele BM) och jag vill göra jättemycket saker.

Text: Hampus Fahlander

1958113_1605094736371173_5654364221322797511_n10995922_1605718489642131_7229159824726315926_n


Namn: Ali Ramazanzade
Från: Dorotea (ursprungligen Afghanistan)
Grundskola: Språkintroduktion, Malgomajskolan

_DSC3207_DSC3174

Han vill bli en komplett människa

Ali Ramazanzade kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn och har för det mesta fått klara sig själv. Idag går han tredje året på samhällsprogrammet på Malgomajskolan och hoppas få med sig mycket kunskap och förståelse efter studenten.
– Jag har lärt mig mycket under två år, men inte tillräckligt, säger han.

Ali är 21 år gammal och kommer ursprungligen från centrala Afghanistan. Han anlände till Malmö i oktober 2010 och flyttades vidare till Dorotea efter knappt en månad. Där har han bott i fyra och ett halvt år innan han flyttade själv till Vilhelmina. Motgångarna har varit många men de har alla gjort honom till en starkare person.
– Jag hade en god man som hjälpte med mycket, men när jag fick uppehållstillstånd fick jag klara mig själv. I tre år har jag bott själv och gjort allt på egen hand, säger han.

Nu går Ali tredje året på samhällsprogrammet på Malgomajskolan i Vilhelmina och sökte till programmet med målet att kunna bli en komplett människa. Han menar att i dagens samhälle är vi den postmoderna generationen och det krävs väldigt mycket kunskap för att vi ska förstå varandra.

Av de lärdomar Ali får genom utbildningen vill han förstå andras handlingar och tankemönster, vilket är anledningen att han valde beteendevetenskap som inriktning. Han tycker att det största samhällsproblemet som finns idag är att resurserna fördelas orättvist bland världens människor och vill gärna kunna påverka detta. Därför passar det bra att han vill vidareutbilda sig till socionom eller civilpolis.

_DSC3151

Som individuellt val i tvåan valde Ali entreprenörskap där han fick dela med sig av de insikter han fått, genom ett UF-företag som kallades CTA (Change The Attitude). Affärsidén gick ut på att skapa en slags hjälporganisation där samhällsfrågorna var
viktiga att prata om.
– UF-företaget gick nästan strålande och är något av det bästa jag gjort under gymnasietiden, säger han och ler stort.

Ali rekommenderar samhällsprogrammet till andra men menar på att om man vill fly från verkligheten är det inte det bästa valet, då alla tre år går ut på att förstå sanningen. Tre roliga fakta att veta om honom är att han (1) alltid ger något till tiggarna, (2) kommer aldrig i tid men (3) är sällan på dåligt humör.

Text och foto: Hannele Bång Malinen


Namn: Hampus Fahlander
Från: Järvsjöby
Grundskola: Strandskolan, Vilhelmina

Historia, musik och Sveriges Riksdag

Vem är du? Hampus Fahlander, 18 år gammal, går SABE13 (samhälls, beteendevetenskap, tredje året).

Hur är det att gå samhälls, Hampus? Det är inte krävande om man är villig att tänka logiskt, då logiskt tänkande är en del av programmet. Vi diskuterar väldigt mycket, vi skriver långt och ofta, men vi ser otroligt mycket film som ger lite gnista i lektionerna.

Vilket är ditt favoritämne? HISTORIA, självklart! Man får lära sig om hur vårt samhälle växt fram, var alla tankar och ideologier kommer från, och så vidare. Min favoritdel i historien är romarriket, dels för att de var ett imperium under hundratals år, men också för att de hade den bästa krigsmaskinen någonsin (med vissa undantag som Napoleon till exempel).

En vanlig fråga frånde som funderar på att söka till samhälls är om det är mycket plugg, är det så? De två första åren ja, och trean kan jag inte säga så mycket om ännu då vi bara är drygt en månad in i läsåret. Det är mycket rapporter och analyser, men diskussionerna väger upp allt skrivande. Samhälls är ett muntligt program, vi får prata mycket för att bredda våra perspektiv. Däremot är det väldigt lite prov, under tvåan hade vi knappt fem prov förutom nationella proven. Vi har mer seminarium.

Får man göra några resor på samhällsprogrammet? Vi åkte till Stockholm i tvåan och besökte riksdagen där vi fick lyssna på partiledardebatten. I vår ska vi få möjligheten att vara med i Ungdomens Riksdag (ett samarbete mellan riksdagen och Sveriges skolor) genom en tävling där vi ska skriva en motion. Vinner vi en plats så ska en av oss debattera mot andra ungdomar. Vi har gjort mindre studiebesök närmare Vilhelmina också, bland annat på tingsrätten i Lycksele och på miljökontoret i Vilhelmina (då vi skrev våra klimatrapporter).

Rekommenderar du andra att söka till samhälls på Malgomajskolan? JA! Man få ut väldigt mycket av att läsa programmet, kunskap inom väldigt många olika områden. Dessutom får man bred behörighet när det kommer till att söka till universitet och högskola.

Vad vill du göra efter gymnasiet, vad vill du jobba med? Jag vill endera bli ljudtekniker (valde musik som individuellt val i tvåan) eller historielärare.

Text och foto: Hannele Bång Malinen

_DSC97022