Möt framtiden – sök fordonsprogrammet på Malgomajskolan i Vilhelmina!

I alla tider har människan haft ett behov av att kunna förflytta sig själv och olika föremål. I dag är behovet av snabba, exakta transporter och effektivt underhåll av fordon större än någonsin tidigare. I motor- och transportbrancherna finns det därför många framtidsyrken för dig på fordons- och transportprogrammet som lever upp till kraven. Förutom sedvanliga grundkunskaper är gott kundbemötande, kunskaper om hållbar utveckling samt goda kunskaper i data och elektronik viktiga på dagens arbetsplatser.

Yrket idag

Att vara mekaniker eller att arbeta som förare handlar idag inte bara om vanligt mekande eller att sitta bakom ratten. Vi måste kunna många saker, som avancerad felsökning, eccodriving, fordonsvård och sist men inte minst kundbemötande och miljömedvetenhet.

Utbildningen

Första året är gemensamt för alla på fordons- och transportprogrammet. Då läser du fordonskunskap och kärnämnen som svenska, engelska och matematik.
Andra och tredje året läser du på någon av fordonsprogrammets inriktningar. Varje inriktning fokuseras på ditt framtida yrkesområde.

Efter utbildningen har du de teoretiska och praktiska kunskaper som krävs för att börja arbeta. Om du är välutbildad och serviceinriktad går det nästan att garantera dig ett arbete i motor- och transport- branscherna. Behovet av kompetenta medarbetare är stort.

Fordonsprogrammet på Malgomajskolan har inlett ett samarbete med Wist Last och Buss inom utbildningen för tunga fordonsmekaniker. Samarbetet innebär att skolan får tillgång till den senaste service tekniken från Volvo Trucks.

Wist är Norrlands och Norges största återförsäljare av Volvo Trucks

Då det råder brist på tunga fordonsmekaniker. Därför finns nu en lärlingsutbildning för vuxna på Malgomajskolans fordonsprogram med lärlingsutbildningen förlagd till Wists verkstäder, se länk http://larcentrum.vilhelmina.se/

 

Fordon- och transportprogrammets inriktningar:

  • Lastbil och mobila maskiner
  • Personbil
  • Transport

Lastbil & mobila maskiner

Tunga fordonsprogrammets nya V8, från Scania. Den är en legend i lastbilsbranschen. I över 30 år har detta motorkoncept varit ledande bland världens lastbilstillverkare. Motorn är körbar och ska installeras på Fordonsprogrammet i Vilhelmina.

Personbil

Under uppbyggnad

Fordon

 

                                                    Transport

 

 Transportprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta med olika fordon och transporter eller med godshantering. Idag är behovet av snabba, exakta transporter och effektivt underhåll av fordon större än någonsin. I motor & transportbranscherna finns det därför många framtidsyrken för dig som lever upp till kraven. Branschen går framåt med en rasande fart och mycket digitaliseras. Miljö är viktigt och chaufförer idag utbildas för att köra både ekonomiskt och miljömässigt.

På yrkesprogrammen är de gymnasiegensamma ämnena: engelska, historia,idrott och hälsa, matematik, naturkunskap, religionskunskap, samhällskunskap och svenska eller svenska som andraspråk. På yrkesprogrammen läser du fler yrkesämnen, kallade karaktärsämnen, och mindre av de ämnen du läst i grundskolan.

Du får möjlighet att specialisera och bredda dig ytterligare inom programmet. Det kallas programfördjupning. Hör med skolan vilka fördjupningskurser den erbjuder.

Du har även ett individuellt val där du väljer vad du vill läsa. Fråga skolan vilka  kurser den har.

Ta en titt på hur det ser ut på vårt övningsfält en vanlig skoldag