Invigning av Inlandets Teknikpark

Fredagen den 7 oktober klockan 13.00 sker den officiella invigningen av Inlandets Teknikpark i samband med Inlandets Industrikonferens på Vilhelmina Folkets Hus.

Teknikparken är ett samarbete mellan tio olika företag i regionen, kommunerna Dorotea, Storuman, Vilhelmina och Åsele samt Malgomajskolan och Lärcentrum i Vilhelmina.

Tanken är att skapa en gemensam plattform för de tillverkande industrierna i dessa kommuner med syfte att öka och behålla kompetensen i regionen, att matcha utbildningar med det behov som finns i näringslivet och att skapa intresse för teknik redan i grundskolans yngre årskurser.

Vid invigningen medverkar förutom de olika samarbetsparterna även länsrådet Lars Lustig, som är den som officiellt förrättar invigningen.

Platsen är Malgomajskolan byggnad 2

Kontaktperson: Per Lindberg, rektor                                     070-265 22 14

Lärare från Restaurang- och Livsmedelsprogrammet till Norge

Lärare från Malgomajskolans Restaurang- och Livsmedelsprogram kommer under tiden 15-18 september att befinna sig i Mosjøen, Norge. De har blivit inbjudna till ett projekt om Arktisk Mat som anordnas för fjärde året och för andra året står restaurangskolan i Mosjøen som arrangör.

Dagarna innehåller workshops, tävling och måltider. Intressanta föredragshållare som är kända inom matkretsar som t ex Paul Cunningham från Henne Kirkeby Kro i Danmark och Luciana Bianchi, en italiensk-brasiliansk matskribent och kock. Båda dessa har varit verksamma på “Michelin-krogar”.

Malgomajskolans representanter kommer även att ha ett möte med representanter från skolan i Mosjøen samt en restaurangskola från Finland, för att se om det går att få igång ett samarbete för detta projekt men kanske även andra samverkansprojekt.

Eventuellt blir det även möjlighet att träffa kommunföreträdare från Mosjøen Kommune.  Deltagandet i projektet finansieras inom ramen av de projektpengar som skolan i Mosjøen har erhållit.

Kontaktperson:  Thomas Nordlund, Restaurang- och Livsmedelsprogrammet 070-3204920

Uppskattad handledare nominerad av Vård- och Omsorgscollege

Vård- och Omsorgscollege i Västerbotten, där Malgomajskolan och Vilhelmina kommun ingår, har nominerat Aina Danielsson till Årets handledare i Region Västerbotten.

Aina är verksam på akutavdelningen vid Vilhelmina Sjukstuga och har varit handledare för ett flertal elever vid Malgomajskolans  Vård- och Omsorgsprogram när de gjort sitt arbetsplatsförlagda lärande (APL) – i dagligt tal praktik.

Vård- och Omsorgscollege centralt vill lyfta fram det goda arbete handledarna gör med våra elever och i Stockholm kommer senare i höst årets handledare för hela landet att utses.

För vår region kommer alltså Aina Danielsson att delta som tävlande .

Hon blev framröstad av dem som sitter i samordningsgruppen i Umeå, där representanter från både skolor i Västerbotten och branschen i form av olika chefer ingår.

Kontaktpersoner:

Rune Hällqvist, Vård- och Omsorgsprogrammet 070 9314866

Åsa Bygdesson,  regional samordnare Vård- och Omsorgscollege Västerbotten

asa.bygdeson ‘snabel-a’ regionvasterbotten.se

Samhällselever på exkursioner i närområdet

Malgomajskolans andraårselever på samhällsvetenskapsprogrammet får denna höst fördjupade kunskaper i geografi och geologi genom exkursioner i närområdet. Exkursionerna sker inom ramen för kursen Geografi 1, som läses på en av samhällsvetenskapsprogrammets inriktningar.

Häromveckan styrdes kosan mot Åsele och de så kallade Stockholmsgatorna – en kanjon som bildats vid inlandsisens avsmältning. Även klippblocksanhopningen Vitterhuset besöktes.

Onsdag, torsdag och fredag v. 38 (21-23 september), så försvinner klass SA2 ut igen. Denna gång på resa upp till fjälls, där geologiska fenomen och förändringsprocesser ska studeras på plats.

Man ska bland annat vandra i Bjurälvens naturreservat och göra ett antal olika stopp upp och ner efter vägen. Övernattning sker i Blåsjön.

Kontaktperson: Erika Danielsson, Samhällsvetenskapsprogrammet 0940-142 33 eller 070-230 43 63