Uppdaterat pressbildsarkiv: https://malgomajskolan.com/10764-2/

Praktikelever  från Nederländerna

För närvarande är ett gäng Malgomajelever på plats för några veckors utlands-APL i Sneek. Eleverna kommer från Vård- och Omsorg, Restaurang- och Livsmedel, El- och Energi samt Handel och Administration och är del av ett mångårigt utbyte mellan ROC Frieseport College och Malgomajskolan.

Fyra elever från Nederländerna gör också APL i Vilhelmina. Två av dem (Cheyenne Schuurmans och Emma Lont) praktiserar på Volgsjö Skola medan Ingrid Altenburg och Jarno Hofstra är inom olika vårdformer. Hittills har de förutom sin praktik fått uppleva norrsken, hundslädtur, besök i Pauträsk gruva och badat isvak i samband med årskurs 9:s fjällsäkerhetsdag.

Inför vecka 16 planerar vi för att de ska  följa med Malgomajskolans årskurs 1 till Kittelfjäll för att bland annat sova i bivack. De är kvar fram till mitten av maj.

För mer information, kontakta

Rune Hällqvist, yrkeslärare Vård- och Omsorg, 0940-14629

Anneke Taylor, Internationell samordnare för de yrkesförberedande programmen, 0940-14215

Erasmusprojektet GIST tuffar på

Det tvååriga Erasmusprojektet GIST (Gender Issues in Schools), som hade sin uppstartsträff i Vilhelmina i höstas, börjar närma sig halvtid. Under detta första år har eleverna från Tyskland, Bulgarien, Storbritannien, Frankrike och Sverige ägnat sig åt att skriva om jämställdhetsförebilder i de olika länderna – såväl historiska som nutida.

Under vecka 11 träffades några elever och lärare i London för att sammanställa en tidning med en del av det material som eleverna producerat. Tidningen går också att läsa som pdf-fil på Malgomajskolans hemsida.

Under maj månad kommer det första projektåret att sammanfattas under ett projektmöte för både elever vid och lärare i Bad Liebenzell, strax utanför Stuttgart, i Tyskland. Eleverna kommer bland annat att i mixade grupper genomföra workshops och delta i studiebesök.

Huvudtemat för projektår två är preliminärt hur kvinnor och män framställs i media och det avslutande projektmötet planeras hållas i Strasbourg i maj 2019.

Deltagande skolor är:

Europäische Schule, Karlsruhe (koordinator)

Notting Hill and Ealing High School, London

College Vauban, Strasbourg

Sveti Kliment Ohridski, Dalgopol

Malgomajskolan, Vilhelmina (elever ur SA1 och SA2)

För mer information, kontakta:

Leif Thorsson, Internationell samordnare för de studieförberedande programmen: 0940-14215,