Det händer på Malgomajskolan

Nyhetsbrev – December 2016

Rekordmånga tjejer på Transportprogrammet i Vilhelmina

Intresset bland flickor i södra Lappland för att köra lastbil och andra tunga fordon är rekordstort. I dagsläget har Malgomajskolan hela 50% tjejer inskrivna på Transport, vilket är en gren av Fordons- och Transportprogrammet som man väljer efter sitt första gymnasieår. Den andra valbara grenen, fordonsmekaniker, är fortfarande övervägande pojkdominerad även om flickornas antal över tid ökat något även där. Siffran på 50% för Transport torde vara unik i riket.

Man har även ett nära samarbete med transportnäringen i närområdet och vid det senaste programrådet bestämdes det att nästa regionala yrkestävling under TYA:s överinseende kommer att förläggas till Vilhelmina i september 2017. Förkortningen TYA står för Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd och är en ideell organisation som bland annat förser skolorna med bra arbetsmaterial och även anordnar kurser i till exempel lastsäkring och farligt gods samt kvalitetssäkringar utbildningar.

Malgomajelever brukar göra bra ifrån sig i dessa tävlingar. För några år sedan blev Frida Näsström trea och bästa tjej i Sverige och 2014 blev Jim Danielsson också trea för att nämna några.  Till tävlingen i Vilhelmina kommer det att komma deltagare från Norrbottens, Västerbottens, Västernorrlands och Jämtlands län.

Kontaktpersoner:

Irja Wistemar, Transportprogrammet 070-374 89 10

Carola Bergh, biträdande rektor Yrkesförberedande programmen 070-2406456

Stöttning i studieteknik och minnesträning

Som en del i Malgomajskolans  kvalitetsarbete inom ramen för vårt motto ”Håll i – håll ut – håll om”  får våra förstaårselever nu under hösten och vintern föreläsningar och workshops som ska kunna hjälpa, förenkla och effektivisera inlärningen och på så sätt även förebygga onödig stress.

Många elever som börjar gymnasiet har redan hittat sin bästa inlärningsform, men långt ifrån alla och speciellt tydligt blir detta på de yrkesförberedande programmen. Eftersom vårt mål är att alla elever ska klara av gymnasiestudierna med godkända resultat, erbjuds alla förstaårselever sedan flera år denna hjälp. Detta ansvarar specialpedagogen för i samråd med klassföreståndare i klasserna. Vi hoppas att detta också ska bidra till att vi kan behålla vår starka position i Skolverkets betygsranking.

Elevhälsoteamet planerar under vintern även temadagar för olika klasser, där temat är ”Hälsa – Studier och Framtid – Gruppkänsla”

Kontaktperson:

Cecilia Lundgren, Specialpedagog, 0940-14141, 070-2480211

Författarbesök i januari

Onsdagen den 18 januari får Malgomajskolan finfrämmande i form av författarinnan Sara Lövestam. Detta blir det första författarbesöket på vår skola på mycket länge och sker i samarbete med Författarcentrum.

Eleverna som läser kurserna Svenska 2 och Svenska 3 samt de elever som läser för grundskolebetyg  på Språkintroduktionsprogrammet kommer att förbereda sig inför besöket  genom att läsa några av Lövestams texter. Hon är inte helt obekant med Norrlands inland eftersom hon växte upp i Östersund. Så här står det bland annat om henne på Wikipedia:

Sara Lövestam, född 13 juli 1980, lärde sig skriva redan som treåring och fick sin första publicering vid åtta års ålder då hennes dikt om miljöförstöring publicerades i Östersunds-Posten. Det var tidigt hennes mål att bli romanförfattare, och hon hade flera bokmanus i bagaget när hon 2009 vann Piratförlagets manustävling Bok-SM 2009 med manuset till vad som blev debutromanen Udda.

Lövestam rör sig mellan olika genrer och skriver både för vuxna och ungdomar, historiska romaner, relationsromaner och även en spänningsserie i fyra delar om den papperslösa detektiven Kouplan.  Hennes romaner skildrar ofta möten mellan människor med olika öden och perspektiv, men också, vilket syns tydligast i Tillbaka till henne (2012) och Hjärta av jazz (2013), kopplingen mellan nutid och historia.

Hon har en bakgrund som SFI-lärare och språkvetare, och hennes språkintresse avspeglas i hennes romaner, men främst i den annorlunda grammatikboken Grejen med verb.

Lövestam är domare i Lantzkampen i Sveriges Radio P1 och sedan oktober 2016 håller hon och Patrik Hadenius i inslaget Språkakuten i TV4:s Nyhetsmorgon.

För mer information, till exempel om exakt tid och plats, kontakta

Matilda Moritz, kontaktperson för svensklärargruppen   0940-14211