Malgomajskolan ligger steget före bland yrkeslärarna

Redan i ett tidigare nyhetsbrev berörde vi att Malgomajskolan  har en mycket hög andel gymnasielärare med behörighet inom de kurser man undervisar. För de gymnasiegemensamma ämnena är sedan flera år behörighet och lärarlegitimation en förutsättning för att få sätta betyg och att kunna bli tillsvidareanställd.

För lärare i yrkesämnen finns ännu inga sådana formella krav uppställda från Skolverket, men där ligger Malgomajskolan redan steget före den dagen ett sådant krav kommer. Vi ser det också som en kvalitetssäkring av våra yrkesutbildningar.

Skolan har i dagsläget 26 personer anställda som yrkeslärare. 18 av dessa har sedan tidigare en behörighet som yrkeslärare. För närvarande läser ytterligare två personer yrkeslärarutbildningen mot Umeå universitet, varför vi kan säga att vi i dagsläget har 20 av 26 behöriga yrkeslärare med branschkunskaper och en pedagogisk yrkeslärarutbildning.

Ytterligare tre bland de ännu icke behöriga lärarna påbörjar sin yrkeslärarutbildning under läsåret 2017/18.

Kontaktperson:

Carola Bergh, biträdande rektor för Yrkesprogrammen 070-240 64 56

(Pressbild finns nedladdningsbar på: https://malgomajskolan.com/10764-2/)

Rekordmånga Malgomajelever på utlandspraktik

Sedan början av mars befinner sig hela 12 elever från flera av yrkesprogrammens årskurs 2 på utlands-APL (Arbetsplatsförlagt Lärande) i staden den nederländska staden Sneek i regionen Friesland vid Nordsjön.  Praktikutbytet är en del av ett mångårigt utbyte med ROC Friesepoort College i Sneek och finansieras helt med EU-medel via Erasmus Plus.

Eleverna (fyra pojkar och åtta flickor) kommer från Storuman i norr till Strömsund i söder och går fyra olika program:

El- och Energi (4 elever)

Vård- och Omsorg (3 elever)

Restaurang- och Livsmedel (3 elever)

Handel- och Administration (2 elever)

Detta år är första gången som det relativt nystartade Handels- och Administrationsprogrammet deltar i utbytet.

För mer information, bilder och kontakt med elever för intervjuer, kontakta

Filip Johansson, El- och Energiprogrammet  0940-14244

Tina Svensson, Vård- och Omsorgsprogrammet 0940-14614

Pia Staaf, Restaurang- och Livsmedelsprogrammet 0940-14681

Elisabeth Persson, Handels- och Administrationsprogrammet 0940-14396

För mer övergripande frågor kring utbytet, kontakta

Anneke Taylor, internationell samordnare för Yrkesprogrammen, 0940-14215

RL3 till Mallorca

Man kan besöka Mallorca av olika anledningar.

För Restaurang- och Livsmedelsprogrammet på gymnasieskolan Malgomaj i Vilhelmina, gäller det att utbilda elever till bartenders. För tredje året i rad besöker eleverna i åk 3 Mallorca under ett par veckor i april.

Eleverna påbörjar sin kurs på hemmaplan med genomgång av råvaror, drinkgrupper och drinkrecept, metoder vid drinkblandning, redskap och utrustning, ansvarsfull alkoholhantering, samt mat och dryck i kombination. Totalt har de studerat dryck i 200 timmar (inklusive  Mat och Dryck i kombination)och  inklusive kursen på Mallorca där lärare med lång erfarenhet från bararbete tar vid.  Det blir den mer praktiska delen av kursen på svenskägda barskolan i Palmanova/Magaluf.  Lärare från Malgomajskolan närvarar under vistelsen.

Förutom barkursen kommer de att få besöka en vingård för att få en privat guidning och provning samt en rundtur runt ön. Säkert blir det ett och annat restaurangbesök också med årets elever som alla valt kockinriktningen.

text: Thomas Nordlund, lärare i servering och drycker   Kontakt: 070 3204920

Samhällselever till Slovenien – igen

För andra året i rad har Malgomajskolans samhällsvetenskapsprogram fått en inbjudan till Spring Festival i Maribor, Slovenien.

Spring Festival anordnas av skolan II. Gimnazija Maribor – ett gymnasium med cirka 900 elever – dit gymnasieungdomar från ett antal länder inbjuds till tre dagars workshops inom olika kreativa uttryckformer. Varje inbjuden skola skickar mellan 3 och 6 elever och en medföljande lärare. I år är det tjugonde gången som Spring Festival genomförs. För Malgomajskolan deltar 3 elever ur SA3.

Malgomajskolan är för andra året i rad ensam skandinavisk skola och en av få deltagande skolor som inte är en IB-skola (International Baccalaureate).  Övriga inbjudna är gymnasier från Bosnien-Hercegovina, Israel, Italien, Makedonien, Polen, Serbien, Slovakien och Tyskland.  Totalt väntas mellan 70 och 80 gäster till Spring Festival.

Malgomajskolans samarbete med II. Gimnazija fortsätter. I slutet av maj kommer 16 elever och två lärare från Maribor på fyra dagars studiebesök till Vilhelmina och Malgomajskolan.  Mer om detta i kommande nyhetsbrev.

För mer information, kontakta:

Leif Thorsson, internationell samordnare, studieförberedande program, 0940-14215

Jennie Sydlén (medföljande lärare), 0940-14231

För bilder från Maribor, se:

II. Gimnazijas hemsida: