I höst är det 60 år sedan det som nu kallas Malgomajskolan blev gymnasieskola. Detta jubileumsår kommer vi att uppmärksamma under hela året här på hemsidan med minst en tillbakablickande text per månad. Författarna av dessa texter kommer att vara ett axplock av personer som passerat revy genom åren antingen som elever eller personal eller både och. Och en del finns fortfarande kvar i skolan. Ni som vill vara med och bidraga till nostalgitrippen med egna minnen och reflexioner får gärna höra av er.

Vi tjyvstartade textparaden redan i våras med denna text av språklärarnestorn Lennart Olsson: https://malgomajskolan.com/malgomajskolan-en-tillbakablick/

Först ut nu i februari är en före detta rektor:

Den osannolika historien om hur bil-ingenjören blev rektor i Vilhelmina

Året var 2011 och vi bodde i Göteborg och jag arbetade på Saab Automobile i Trollhättan. Vi hade under några år letat efter möjligheten att flytta ut på landet från Göteborg. Samtidigt var det ganska tydligt att Saab inte skulle kunna överleva; alla finansieringsförsök under 2010 och 2011 hade misslyckats. Tiden höll på att rinna ut för ett företag som hade varit nästan som min familj under 23 år.

Under sommaren var vi runt och tittade på olika gårdar i Göteborgs omnejd men vi tog även ut svängarna och var i Dalarna, det besöket blev en besvikelse. Då säger min fru, Eva, att det finns en väldigt vacker gård på något som heter Heligfjäll uppe i Vilhelmina. Vi hade inte så mycket mer för oss, så vi tog bilen och tältet och styrde norrut.

Den 17 juli 2011 åkte vi upp på Heligfjäll och kollade på gården. Wow, vilket ställe. Tänk om man kunde bo så här!

Vi for tillbaka till Göteborg men Heligfjäll lämnade oss ingen ro. Jag frågade Eva: Vad skall vi göra där? – Kolla på nätet vad det finns för jobb? Det enda arbete som fanns som lockade mig, var en rektorstjänst på Malgomajskolan. Efter ha arbetat i en global bilindustri hela livet tänkte jag att det kunde vara intressant att få arbeta med unga människor och kanske kunna ge någonting tillbaka till samhället. Jag ringde kommunchefen Karl-Johan och frågade om man kunde tänka sig att anställa en gammal bil-ingenjör. Jodå det var möjligt, om jag samtidigt vidareutbildade mig till rektor.

I oktober fick jag jobbet, och jag sa upp mig från Saab. En ångestladdad process. Jag satt uppe på St. Olovs valar på Tjörn med milsvid utsikt över västerhavet och funderade. Jag bestämde mig för att ta jobbet och flytta till Vilhelmina.

Vi flyttade upp till Vilhelmina i mitten på december 2011. Jag minns att solen gick ned 13:42- vem släckte ljuset?

Flyttbussen från Göteborg var många timmar försenad med punktering och svårt väglag. Ett lätt utslaget flyttgäng från Göteborg dök till slut upp i Vilhelmina. Turligt nog hade förhandlingarna om att köpa gården på Heligfjäll strandat, så vi flyttade in i en lägenhet på Trissen tillsvidare. Vi hade ändå aldrig fått upp den flyttbussen till Heligfjäll i december. Det var sådant som vi inte förstod, då. I juli 2012 kunde vi äntligen flytta in i Heligfjäll!

I januari 2012 började jag på Malgomajskolan

Resten är så att säga historia. Jag var lyckosam att själv få rekrytera mina kollegor Helena och Carola som tillsammans med mig skulle forma framtiden för Malgomajskolan. De båda hade en mycket god erfarenhet av att arbeta på en gymnasieskola, vilket jag inte hade!

De första åren var nog ganska röriga i mitt huvud. Det är stor skillnad på ett privat företag och en kommunal gymnasieskola. Vi jobbade på med att fokusera på undervisning och studieresultat. Vi tog fram visionen ”Lapplands bästa gymnasium” och valspråket ”Håll i, Håll ut och Håll om” som blev  bärande kraft i vårt utvecklingsarbete av skolan. Tack vare en kreativ och mycket kunnig lärarkår fick vi så fina studieresultat att vi uppnådde vårt mål om Lapplands bästa gymnasium redan 2015.

Under åren som följde genomgick Malgomajskolan stora förändringar. Vi genomlevde en stor flyktingvåg under åren 2015-2017 och under en tid var vi fler än 400 elever på skolan.

Under åren på Malgomajskolan har vi alltid fokuserat på att nå goda undervisningsresultat genom att försöka åstadkomma så bra förutsättningar som möjligt för lärare och elever. Ett typiskt exempel på detta är den fria ”morgongröt” som vi införde för alla elever.

Under 2020 bestämde jag mig för att gå vidare i livet och lämna rektorsjobbet. Det var lite som att lämna sin ”familj” ännu en gång. Jag ville ge Inlandets Teknikpark en rejäl chans till utveckling. Teknikparken hade jag drivit parallellt med skolarbetet under några år.

I juni 2020 tog Carola och Helena över rektorsskapet.

Jag hoppas bli ihågkommen för morgongröten och kanske för införandet av ”Excel” i ledningsgruppen!

Heligfjäll i februari 2021

Per Lindberg