Likabehandlingsplan

Vision: På Malgomajskolan ska alla elever känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt för sin personlighet. Vår verksamhet är fri från förekomst av diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Skolan karakteriseras av tolerans, öppenhet och trivsel samt av goda och nära relationer mellan elever och personal, vilka är viktiga förutsättningar för en god arbetsmiljö.

På den här sidan finns information om t.ex: Kränkningar,  mobbing och diskriminering

Vad kan jag göra?

Här finns också information om vad du kan göra om du känner dig kränkt eller ser att någon annan blir det.

Vad händer?

Här hittar du även information om vem du kan vända dig till. Vi berättar också hur skolan jobbar förebyggande.

LIKABEHANDLINGSPLAN

Vad är trakasserier och kränkande behandling?

EXEMPEL

Exempel på kränkande behandling

Kränkningar kan vara fysiska, då eleven av en eller flera andra individer blir utsatt för exempelvis slag och knuffar, verbala, då elever av en eller flera andra individer på något sätt blir hotad eller kallad för något kränkande som exempelvis hora, bög eller annat, psykosociala, då eleven av en eller flera individer blir utsatt för utfrysning eller att ett rykte sprids ut om en, samt genom text eller bilder, då elever av en eller flera individer blir utsatt för kränkande behandling genom exempelvis sociala medier, klotter, brev, lappar, e-post, bloggar, SMS eller MMS.

Mobbning: En person blir utsatt för kränkningar vid upprepade tillfällen.
Diskriminering: Missgynnade behandling av individer eller grupper på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning, könsöverskridande identitet eller uttryck, funktionsnedsättning eller ålder.
Sexuella trakasserier: Kränkningar på grund av kön eller som anspelar på sexualitet.
Rasism: Rasism är ett uttryck för föreställningen att den egna folkgruppen är överlägsen andra. Uppfattningen bygger på tanken om att det finns biologiska skillnader mellan folkgrupper.
Främlingsfientlighet: Motvilja mot grupper som definieras genom fysiska, religiösa, kulturella/etniska eller beteendemässiga mönster.
Homofobi: Motvilja mot eller förakt för homo-, bi- eller transsexuella personer.
Könsöverskridande identitet eller uttryck: Det finns en föreställning om hur kvinnor/män och flickor/pojkar förväntas vara. Personer som på olika sätt bryter mot samhällets normer får inte diskrimineras på grund av könsöverskridande identitet eller uttryck.

E-post: per.lindberg (at) edu.vilhelmina.se
Telefon: 070-265 22 14

Per Lindberg

Rektor, Malgomajskolan

E-post: petra.eliasson (at) edu.vilhelmina.se
Telefon: 070-367 43 93

Petra Eliasson

Kurator, Malgomajskolan

E-post: anna.sunesson (at) edu.vilhelmina.se

Anna Sunesson

Kurator, Malgomajskolan

TA KONTAKT

Vad kan du göra?

Vad gör du om du känner dig kränkt i skolan? Vad gör du om du ser att en kompis blir kränkt i skolan?

Tala om det för en vuxen på skolan. Varje anställd har skyldighet att ta tag i problemet. Du har rätt att vara anonym! Du får stöd av elevhälsan.

Detta händer sedan

Åtgärdsplan åt gymnasieskolan och gymnasiesärskolan

Det förebyggande arbetet integreras som en naturlig del i skolans övriga verksamhet.

Återkommande aktiviteter

Genomförs

Utvärdering

Rektor informerar all personal om och utvärderar likabehandlingsplanen och diskuterar kring värdegrundsfrågor vid terminsstart