I den första kvaltävlingen till Yrkes-SM för unga yrkesförare 2017 deltog Malgomajskolans transportprogram med två elever, Wilma Jonsson och Filip Ledström.

Både Wilma och Filip är två duktiga elever som är drivna och engagerade och vill lära sig branschen. Eftersom TYA:s yrkestävling är utformad så att den passar södra Sveriges skolor lite bättre då de till största del kör distribution, så har vi under de senaste åren fått lägga till mer truck och lastsäkring redan i år två för våra elever. Vi i norr önskar så klart att det skulle finnas moment med både timmer och hjullastare vilket skulle gynna oss på ett annat sätt.

Det har varit lite tufft att hinna med allt, men tack vare engagemanget från eleverna, så har de själva pluggat och övat en hel del på egen hand. Därför kunde vi återigen visa att vi är med och slåss i toppen.

Det var en hård fight mellan 2:an Robert Järpeland från Liljaskolan och 3:an Wilma Jonsson, Malgomajskolan. Och inte förrän sista grenen var avgjord stod det klart att Robert tog andraplatsen med ynka 2 poäng. Vinnaren, Felix Lindström från Björknäsgymnasiet i Boden, var det inte mycket att göra åt, då han kammade hem bland de högsta poängen i varje gren.

Wilma, som tidigt i tävlingen var riktigt besviken och arg på sig själv efter några missar under manöverkörningen, visade alla att tjejer kan detta precis lika bra som killar. Lugn och stabil körning hela dagen. I slutet visade hon att distribution var hennes grej och blev den enda med högsta möjliga poäng i den grenen.

Även Filip gjorde lysande ifrån sig och vi funderade en del på vad det var som gjorde att han fick lägre poäng i vissa grenar, trots att han gjort likadant och lika bra eller bättre än andra med högre poäng. Ett missförstånd i en gren, som troligtvis gett honom högsta poäng drog också ner totalpoängen.

Men båda två var mycket stabila och duktiga, och kan känna sig stolta över en väl genomförd tävling.

Vi på transportprogrammet är både imponerade och stolta över dem båda.

Text: Irja Wistemar